Dzień 1Wyjazd z Polski według rozkładu. Przejazd przez terytorium Republiki Czeskiej i Słowackiej. Podczas przejazdu planowane są krótkie postoje. Przyjazd na Węgry. Zakwaterowanie w hotelu w okolicach Egeru. (Trasa od granic Polski ok. 330 km).
Dzień 2Po śniadaniu wykwaterowanie. Dzień zaczniemy od wizyty na kąpielisku Dejem – jednym z najnowszych kąpielisk termalnych na Węgrzech, gdzie znajdziemy liczne baseny otwarte, zjeżdżalnie, bar na wodzie oraz kryte kąpielisko jaskiniowe. Tutejsze wody wspomagają leczenie chorób stawów kończyn, poprawiają krążenie krwi i zdolność do ruchu. Następnie spacer po mieście znanym z produkcji wina Egri Bikaver – Byczej Krwi. Po południu odwiedzimy „Dolinę Pięknej Pani”, winiarskie zagłębie na zachodnim skraju Egeru. To okolica słynąca z uprawy winorośli i licznych piwniczek winnych, gdzie można posłuchać cygańskiej muzyki i posmakować regionalnych węgierskich przekąsek. Wizyta w winnicy, gdzie spróbujemy lokalnych win. Wieczorem przejazd do stolicy Węgier – Budapesztu – miasta nad Dunajem. Zakwaterowanie w hotelu w okolicach Budapesztu. Po zmroku przejazd do miasta i wjazd na Wzgórze Gellerta, skąd delektować się będziemy panoramą Budapesztu z przepięknie oświetlonymi mostami na Dunaju. (Trasa ok. 180 km).
Dzień 3Po śniadaniu przejazd do centrum Budapesztu. Zwiedzanie stolicy Węgier rozpoczniemy od spaceru starówką „budańską”, czyli uliczkami Wzgórza Zamkowego z Pałacem Królewskim, dawną siedzibą władców węgierskich. Następnie odwiedzimy nizinną część stolicy – Peszt. Zobaczymy Bazylikę Św. Stefana oraz węgierski Parlament. Spacer przez Plac Bohaterów z pomnikiem Millenium wybudowanym z okazji 1000-lecia państwa węgierskiego. Zobaczymy także Zamek Vajdahunyad – kopie znanych budowli z terytorium Węgier. Następnie wizyta i degustacja w destylarni wytwarzającej jeden ze słynniejszych węgierskich likierów Unikum – jego receptura oparta jest na ziołach i charakteryzuje się mocnym, korzennym smakiem. Wieczorem rejs statkiem po Dunaju. Na zakończenie dnia wizyta w czardzie węgierskiej (dla chętnych, dodatkowo płatna ok. 38 EUR/os) – obiadokolacja połączona z programem „taniec, folklor i muzyka”. Powrót do hotelu w okolicach Budapesztu. Nocleg. (Trasa ok. 100 km).
Dzień 4Po śniadaniu wykwaterowanie. Przejazd w kierunku Balatonu, największego jeziora Europy – „węgierskiego morza” o długości ok. 80 km. Region położony jest na wyspach wulkanicznych i znany na świecie z licznych miejscowości uzdrowiskowych. Odwiedzimy miejscowość Tapolca, gdzie znajduje się jaskinia odkryta w 1903 r.- niezwykły twór przyrody powstały dzięki wypłukaniu rozpuszczalnych warstw w wapienno-gliniasto-bazaltowym podłożu przez ciepłą wodę z termalnego źródła. Podziemny wodny świat przemierzać będziemy łódkami. Na chwilę zatrzymamy się, żeby pospacerować po uliczkach miasteczka Tapolca, u stóp którego rozpościera się niezwykle malowniczy staw z charakterystycznym młynem. Następnie przejazd nad największe jezioro termalne Europy – Heviz z dnem wypełnionym torfem wulkanicznym. Woda jeziora, w którym zażyjemy kąpieli, dzięki dużej domieszce siarki wykazuje działanie lecznicze. Dla chętnych kolacja (dodatkowo płatna na miejscu). Zakwaterowanie w okolicach Balatonu. Uwaga! W wysokim sezonie (od 24.06. do 31.08.) hotel, w którym będzie nocleg na koniec 4. i 5. dnia może być zlokalizowany ok. 40 km od Balatonu. (Trasa ok. 320 km).
Dzień 5Po śniadaniu przejazd nad Balaton. Niezwykle ciepły klimat i temperatura nie spadająca poniżej 25 stopni Celsjusza pozwala przez długi czas cieszyć się słońcem. Cały dzień spędzimy w znanym uzdrowisku – Balatonfured, niegdyś ulubionym regionie wypoczynkowym cesarzowej Sissi, korzystając z uroków „węgierskiego morza” (czas wolny nad Balatonem). Zanim jednak będziemy rozkoszować się chwilami relaksu proponujemy rejs promem po jeziorze. Dla chętnych kolacja w miejscowej restauracji (dodatkowo płatna ok. 25 EUR/os). Powrót do hotelu w okolicach Balatonu (w wysokim sezonie może on być położony ok. 40 km od jeziora). (Trasa ok. 90 km).
Dzień 6Po śniadaniu wykwaterowanie. Tego dnia pierwsze kroki skierujemy do fabryki porcelany w Herend – jej początek to rok 1826, kiedy w niewielkiej manufakturze zaczęto wyrabiać niezwykle piękne wzory ceramiczne. Największą popularność zyskały figurki, jak i pozostałe wyroby ręcznie malowane. Następnie przejazd do Tihany, położonej na półwyspie, gdzie znajduje się jedno z najstarszych opactw benedyktyńskich w Europie (zobaczymy je z zewnątrz). Następnie odwiedzimy Szekesfehervar – pierwszą stolicę Węgier – i odbędziemy spacer po zabytkowym centrum. Dzień zakończymy w Pakozd słynącym z doskonałych win. Będziemy gościć w winnicach węgierskiej rodziny Lics, która od pokoleń zajmuje się uprawą winorośli – zwiedzanie piwnic winnych i degustacja win regionu. Przejazd na Słowację, zakwaterowanie i nocleg. (Trasa ok. 380 km).
Dzień 7Po wczesnym śniadaniu w formie prowiantu, przyjazd do Polski (Woszczyce ok. 10:00). (Trasa do granic Polski ok. 230 km).
Uwagi do programu– Kolejność zwiedzania może ulec zmianie.
– Pilot nie oprowadza w obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Cena podstawowa obejmuje: transport komfortowym autokarem (klimatyzacja, wc, bar i video), zakwaterowanie w hotelach (6 rozpoczętych dób hotelowych: Eger- 1, Budapeszt- 2, okolice Balatonu- 2, Słowacja- 1), 6 śniadań, program turystyczny j.w, opiekę pilota i ubezpieczenie TU EUROPA (NNW, KL, Assistance i bagaż).
Cena podstawowa nie obejmuje: biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, usług lokalnych przewodników, systemu TOUR GUIDE, degustacji wina, rejsu statkiem w Budapeszcie, rejsu łódką w jaskini, wstępu na kąpieliska termalne – orientacyjny koszt uczestnictwa w programie: ok. 145 EUR/os i 6600 HUF/os (w tym 1000 HUF/os zwrotnej kaucji za opaskę na kąpielisku Dejem) (płatne na miejscu), taksy klimatycznej ok. 8 EUR/os (płatne w hotelach). Dodatkowo płatne (dla chętnych): kolacja w czardzie (ok. 38 EUR/os), kolacja w Balatonfured (ok. 26 EUR/os), kolacja w Badacsony/ Szigliget (ok. 25 EUR/os).
Do dyspozycji gości
w hotelu zazwyczaj restauracja, bar oraz recepcja.
Pokoje
1- i 2- os. (możliwość dostawki) z łazienką, TV.
Wyżywienie
śniadania w formie bufetu.
Zakwaterowanie
Hotele **/*** – położone zazwyczaj na obrzeżach miast – (razem 6 dób hotelowych: Eger – 1, Budapeszt – 2, okolice Balatonu- 2, Słowacja – 1).